vegan carrot cake

Hello everyone! It's been quite a hectic week (as has been every week of October for that matter) but luckily I managed to find just about enough time to slow down for a moment and finally bake something spicy and autumnal. I wanted to go for more than just a banana bread though, so I settled for a carrot cake version (you'll see what I mean in a sec) instead. It honestly tastes like autumn on a plate, smells divine and makes for a perfect sweet breakfast / dessert  during these cold months. Here's how you can make one for yourself!


Dzień dobry wszystkim! Ostatni tydzień, podobnie zresztą jak cały miesiąc, był niesamowicie intensywny, ale na szczęście udało mi się znaleźć troszkę czasu wolnego i wreszcie coś upiec, bo jesień trwa w najlepsze, a ja nawet nie miałam okazji tego wykorzystać w kuchni - a że nie chciałam robić kolejnego chlebka bananowego, który jest stałym bywalcem w moim domu przez cały rok, tym razem stanęło na chlebku... marchewkowym, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Oto jak możecie zrobić jeden dla siebie.



Ingredients | Składniki

2 cups flour | dwie szklanki mąki
1 1/2 cup mashed banana | 1 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
1/2 cup shredded carrot |  1/2 szklanki startej marchewki
1/3 cup maple syrup | 1/3 szklanki syropu klonowego
1/2 cup oat milk | 1/2 szklanki mleka owsianego
1 tsp cinnamon | łyżeczka cynamonu
a pinch of nutmeg | szczypta gałki muszkatołowej
1 tsp baking soda |  łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 tsp baking powder | 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
a pinch salt |  szczypta soli
crushed walnuts, dried berries etc.| pokruszone orzechy, suszone owoce itp.


Recipe | Przepis
Mix all the dry ingredients + nuts, than in a separate bowl combine the wet ones. Add wet to dry, stir well and pour into a loaf pan. Bake in 175°C for around 40 mins, then turn off the oven (don't open it!) and let the bread cool inside for another 10 minutes. Et voilá!

W dwóch osobnych miskach wymieszaj suche składniki z orzechami oraz mokre składniki. Dodaj mokre do suchych, przelej do formy do bochenków i piecz w temperaturze 175°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik (nie otwieraj!!) i pozwól chlebkowi studzić się w środku przez kolejne 10 minut. I gotowe! 


Post a Comment